Ikke til præsidenter men til de nye menighedsrådsmedlemmer.
Det er et vigtigt stykke kirkeligt arbejde du er gået ind til. I menighedsrådsløftet lover du at skabe gode kår for kirkens liv og vækst. I virkeligheden er der brug for et stykke pionerarbejde.
Gennemsnitsdanskeren bruger ikke kirken til hverdagsbrug, dvs. om søndagen. Derfor kan det være svært at samle en fuld kirke ud over til særlige begivenheder. Søndagsgudstjenesten burde være en fest. Når få kommer, kommer der færre og færre. Men når kirken fyldes af mange mennesker til gudstjeneste, er der en tendens til at der kommer flere. Hvad er det, der gør at gudstjenesten ikke er spændende og relevant nok at overvære for folk, som er kommet væk fra den kirkelige tradition?
Menighedsråd kan øge kirkegangen ved, at folket kommer med på banen. De skal være aktivt med og have medansvar. Og hvem skal begynde den udvikling? Naturligvis de nye menighedsrådsmedlemmer!
Der er mange muligheder (vi er allerede på vej i nogle sogne): uddeling af salmebøger ved indgangen (og et smil og velkommen), uddeling af alterbrød, pyntning af alteret, læsning og formulering af bønner og tekster og bekendtgørelser. Der kan laves kirkekaffe, frivillige kirkekor i forskellige aldersgrupper, dramagruppe, musikgruppe, udvalg for forskellige slags gudstjenester f.eks. tilrettelagt for børn og unge, eller etniske mindretal eller temagudstjenester osv. Og så er det en god idé at arrangere børneprogram under prædikenen. ”Jamen, der kommer jo ikke nogen børnefamilier”! Nej hvorfor mon?
Hvis vi også gør børnene vigtige i gudstjenesten, vil de trække forældrene med. De kan tænde lys oppe foran, gå med i prosession ved barnedåb, synge med på en børnesang oppe foran inden de går ud til børnekirke, eller måske får børnene 5 minutters børneprædiken inden præsten taler til de voksne osv.
Når folket er med på banen, skaber det ansvar, medleven og giver flere mennesker i kirke.
Alle lønnede medarbejdere i kirken (inkl. præster) kan erstattes blot ved et stillingsopslag. Men frivillige, engagerede lægfolk skal motiveres, kaldes og opmuntres frem og værnes om. Deres kræfter og engagement er dyrebar for en kirke med liv og vækst. De får ingen løn, fordi de er uvurderlige!
Tillykke med valget!
Tillid som Fundament i Lederskab: Mishra & Mishras Indsigter for Dansk Arbejdskultur
Tillid er en grundlæggende værdi i dansk erhvervsliv og kultur. Danske arbejdspladser er kendt for flade hierarkier, åben kommunikation og