Grænser og fred

Genforeningen inspirer alverdens grænselande.

Når jeg kører i grænselandet sitrer kroppen af ubehagelig spænding hver gang vi møder en vejspærring eller kører gennem et område med tæt vegetation. Hvem mon springer ud og kidnapper os? For hundreder af år siden kidnappede hvide de sorte i Afrika. Nu er det omvendt.
I grænselandet hærger Boko Haram og andre rebeller som et anslag mod frihed for tro, demokrati og manglende respekt for mindretallet. Stridighederne virker uoverstigelige.

Det var grusomt at tabe Sønderjylland den blodige dag på Dybbøl banke i 1864. Tusinder af danske mistede deres land, noget af deres identitet. De mange år på den forkerte side af grænsepælen kastede også danske \”Jens\’er\” i kamp på fjendens side under 1. verdenskrig.
For os, der har haft den daglige gange i Sønderjylland, mærkes vi dybt! I 5 år arbejde jeg i på Ydre Missions Hus og på Ugeavisen Udfordringen i Christiansfeld lige ved Kongeåen, senere fire år på Rinkenæs Efterskole lige ved Gendarmstien og 7 år derefter i Haderslev Domkirke og havde kontor på det hjørne, hvor danske soldater faldt 9. april 1940. Aldrig har jeg følt Danmark så nærværende som netop her i Nordslesvig.

I dag er et af de farligste steder, mine medarbejdere i Mission Afrika kan opholde sig i grænselandene. Når vi vandrer tæt med vore partnere i Vestafrika, holder vi os så vidt muligt fra grænselandet. Det er rødt område! Alligevel er vi jævnligt nødt til at krydse grænser eller holde møder i grænsebyer med vore venner, fordi vi ikke kan komme ind til f.eks. Centralafrika pga. faren for rebelangreb.

I Sønderjylland og Nordtyskland blev der plads til mindretal. Det gav respekt. Genforeningen giver læring og inspiration til verden. Og vi er i gang: I Cameroun står kristne og muslimer sammen mod radikalisering. På trods af en stigning i angreb fra Boko Haram og andre grupper i løbet af 2019, forløb de netop overståede julegudstjenester og nytårsfejringer fredeligt i Mayo-Sava distriktet i Nordcameroun. Muslimske ledere sørgede nemlig for at omslutte de kristne gudstjenester og forsamlinger med deres egne folk, så kristne kunne mødes i fred. Det er stærkt, og en direkte følge af de fredskomitéer Mission Afrika har startet i området siden 2016. Her mødes kristne og muslimske religiøse og civile ledere og taler sammen i grænselandet.

På billedet giver formanden for PROCMURA i Cameroun (Program for kristen-muslimske relationer) Robert Goyek hånd til en lokal imam ved fredskonferencen i Mora i december 2019.

Share the Post:

Releterede blogindlæg

Join Our Newsletter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com